Dieta bezglutenowa, bezcukrowa, bezlaktozowa, nisko, wysokobiałkowa, wegetariańska czy wegańska dla jednych konieczność, dla drugich moda, dla innych fanaberia.
Jeżeli jesteśmy wśród „szczęśliwców” i nie musimy rezygnować z żadnych produktów spożywczych nie zamykajmy się na kulinarne nowości. Spróbujmy czegoś innego. Może mąkę pszenną zastąpmy orzechami, albo białka jaj aquafarbą, czy też mięso – fasolą. Nie bójmy się eksperymentować. Odkrywajmy nowe smaki. Inne – bez mąki pszennej, cukru, mleka, jak czy mięsa nie znaczy złe czy niesmaczne, często jednak zdrowsze.

Przepis na dietetyczną paschę

Przepis nie należy do najłatwiejszych. Wymaga sporej dawki cierpliwości. Proszę się jednak się nie zrażać. Smak zrekompensuje Państwa trudy przygotowania 🙂

Składniki:

– 2 litry mleka (pasteryzowane, nie UHT)
– 1 laska wanilii
– 500g kwaśnej śmietany 18%
– 6 jaj
– 200g miękkiego masła
– 80g cukru pudru
– 120g bakalii (u mnie suszone morele, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, daktyle)

Wykonanie:

Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii. Roztrzepujemy jajka z kwaśną śmietaną i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy powoli, na małym płomieniu. Mieszamy rózgą, nie dopuszczając do przywierania do dna, aż cały płyn w garnku się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę, co powinno zająć 15-20 minut. Ważne aby nie gotować za długo bo serek będzie twardy! Odstawiamy garnek z ognia i studzimy całość. Usuwamy wanilię.

Sito (u mnie durszlak) wykładamy podwójną warstwą gazy i odcedzamy ser, maksymalnie go odciskając. Najlepiej zostawić go na noc na sicie w lodówce, a rano jeszcze odcisnąć. Żółty, pachnący wanilią serek powinien być prawie sypki – z powyższych proporcji będzie go ok. 1 kilogram.

Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy do niego ser i ucieramy na wolnych obrotach, aż powstanie spójny krem. Ja robię to w malakserze, masa jest wtedy niemal aksamitna. Bakalie kroimy w dość spore kawałki, a migdały w słupki, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką. Wykładamy miskę lub inną formę folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie paschy), przekładamy do niej masę i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia przekładamy na talerz, dekorujemy i podajemy.

Pasztet z fasoli jaś

Pasztet z fasoli, serdecznie polecam nie tylko od święta – pyszny. W przyszłości myślę, aby go modyfikować, może zamiast słonecznika i orzechów, suszone pomidory… muszę spróbować.

Składniki:

– 25 dkg fasoli drobny jaś
– 2 marchewki
– pietruszka
– 2 cebule
– 150 ml oliwy
– 3 ząbki czosnku
– 4 jajka
– sól, pieprz, majeranek
– ziarna słonecznika i orzechy włoskie – opcjonalnie

Wykonanie:

Fasolę namaczamy dzień wcześniej. Gotujemy z warzywami, oprócz cebuli i czosnku, które kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Gdy fasola zmięknie, mielemy ją, dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy i jajka. Ja dodałam słonecznik i orzechy włoskie. Masę pieczemy w kąpieli wodnej przez godzinę i 20 minut w 130 C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę zatwierdź swój komentarz!
Podaj swoje imię i nazwisko