Wrzesień to bezsprzecznie czas powakacyjnego powrotu do pracy i szkoły. Niestety, beztroskie lato powoli staje się tylko wspomnieniem. Początek jesieni to jednak doskonały czas na odświeżenie swoich kanapek. Nie wiem jak Wy, ale ja średnio wspominam suche kanapki z szynką czy żółtym serem, które na szybko wrzucałam do plecaka. Żeby Wam tego oszczędzić proponuję kanapki z pysznymi pastami. Są smaczne nawet po kilku godzinach w torbie i dzięki drobnym modyfikacjom nie znudzą się zbyt szybko.

Kanapka do szkoły – propozycja nr 1

Składniki:

  • 100 g twarożku solankowego
  • 100 g szynki konserwowej
  • 4 kolby mini kukurydzy konserwowej lub 2 korniszony
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Twarożek rozgnieć widelcem. Szynkę i kukurydzę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z twarożkiem. Jogurt wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem i dodaj do reszty. Dopraw papryką i pieprzem, a jeśli używasz zwykłego twarożku to także solą.

Przygotowana porcja wystarczy na 3 kanapki.

Kanapka do szkoły – propozycja nr 2

Składniki:

  • 4 jajka „L”
  • 50 ml majonezu
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo, odstaw do wystygnięcia a później obierz. Drobno je posiekaj, możesz też rozgnieść je za pomocą tłuczka do ziemniaków (ja tak robię). Do jajek dodaj najpierw połowę majonezu i musztardę. Jeśli pasta będzie zbyt sucha dodawaj jeszcze po łyżeczce majonezu. Jego ilość zależy od wilgotności jajek i konsystencji musztardy i majonezu. Dopraw pastę i odstaw najlepiej na kilka godzin do przegryzienia.

Przygotowana porcja wystarczy na 3 kanapki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę zatwierdź swój komentarz!
Podaj swoje imię i nazwisko