Pojawiły się donice z drzewkami, ławki, na których można usiąść i odsapnąć, albo wypić na nich kawę z okolicznej kawiarni. Pomysłodawcą przedsięwzięcia i wykonawcą projektu adaptacji jest gliwicka pracownia ProjArch, która pomysłem na pierwszy gliwicki woonerf skutecznie zaraziła samorząd miasta. Koszt inwestycji to prawie pół miliona złotych. Prace rozpoczęły się 12 marca, miały zakończyć się 21 marca, na pierwszy dzień wiosny, jednak plany pokrzyżowała pogoda i termin został przesunięty. 250 zmodernizowany fragment ulicy został zaprojektowany z myślą o pieszych, którzy mają tu bezwzględne pierwszeństwo. Kierowcy mogą jechać maksymalnie 20 km/h na godzinę. Zmiany te dotyczą także kierowców autobusów.

Zobacz nasz spacer zmodernizowanym fragmentem ulicy Siemińskiego (dawniej Wieczorka):

Wiadomości Gliwice od poniedziałku do piątku premiera telewizyjna w sieci kablowej Imperium Telecom o godz. 17:15:

r e k l a m a